Турбота про ментальне здоров‘я дітей в умовах війни

Головні відчуття для дитини — це захищеність та безпека, навіть під час війни. Як створити умови, щоб дитина не втрачала відчуття безпеки.


6 порад, як дбати про дитяче ментальне здоров’я


1. Подбайте про себе та свій емоційний стан (спокійні батьки = спокійна дитина)

2. Озвучуйте плани дій для збереження життя та здоров‘я в умовах війни. Наприклад, коли тривога, то ми йдемо у підвал, бо там безпечно і так далі. При цьому використовуйте слова "безпека" та "безпечно", так у дитини в голові будуються нові асоціації з цими словами.

3. Говоріть з дитиною про її емоції та переживання. Дайте зрозуміти, що її емоції — це нормальна реакція на ці обставини. Наприклад, боятися — це нормально, страх — відповідає за наш інстинкт самозбереження і так далі

4. Зробіть з дитиною вправу на візуалізацію "Безпечне місце", інструкцію можна знайти в інтернеті. Можна намалювати безпечне місце, а потім уявити себе там.

5. Спостерігайте за дитиною та змінами в її емоційному стані, або поведінці. Особливо, якщо дитина стала свідком вибуху, або іншої травмуючої події. Якщо дитина змінилась, стала більш активною та неслухняною, або навпаки — незвично тихою, стала хвилюватися за здоров‘я своє або батьків, погано спить, бачить часті кошмари, відмовляється від їжі, або навпаки — переїдає, то в такій ситуації краще звернутися за допомогою до кваліфікованого психолога.

6. Пам‘ятайте, що у дитини повинно бути дитинство не зважаючи на війну, тож намагайтесь проводити час з позитивом. Ходіть у парки, гойдайтесь, жартуйте та смійтеся разом, ходіть до кінотеатрів та долучайте дитину до веселих активностей.


Мама, [06.11.2023 20:10]

https://www.unicef.org/ukraine/family-mental-health

Популярні дописи з цього блогу

Тест: як ти виглядаєш в очах оточуючих? Точність 97%

Як подбати про своє психічне здоров’я: 5 корисних звичок на кожний день